Biografije

General-pukovnik u penziji Ben Hodžis

Ben Hodges

Peršing katedra za strateške studije, Centar za analizu evropskih politika (CEPA), SAD

General-pukovnik u penziji Ben Hodžis je predsedavajući Peršing katedre za strateške studije u Centru za analizu evropskih politika (CEPA). CEPA-i se pridružio u februaru 2018. godine. Rodom iz Kvinsija na Floridi, general Hodžis je diplomirao na Vojnoj akademiji Sjedinjenih Država u maju 1980. godine, i postao pešadijski oficir.

Nakon prvog postavljenja na dužnost pešadijskog poručnika u Garlštetu u Nemačkoj, komandovao je pešadijskim jedinicama na nivou čete, bataljona i brigade u 101. Vazdušno-desantnoj diviziji, uključujući i komandu borbene ekipe prve brigade „Bastogne“ 101. Vazdušno-desantnoj diviziji u operaciji SLOBODA IRAKA (2003-2004.). Među njegovim ostalim operativnim zadacima su i: šef operacija za multinacionalni korpus-Irak u operaciji SLOBODA IRAKA (2005-2006) i direktor operacija, Regionalna komanda Jug u Kandaharu, Avganistan (2009-2010).

General-pukovnik Hodžis je takođe služio na raznim položajima u Zajedničkom i Armijskom štabu, uključujući: instruktor taktike; načelnik za planiranje, 2. Pešadijska divizija u Koreji; Pomoćnik Vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu; Načelnik štaba, XVIII Vazdušno-desantni korpus; Direktor  koordinacione ćelije za Avganistan i Pakistan pri Zajedničkom štabu; Načelnik kancelarije za zakonodavne poslove Vojske Sjedinjenih Država; i komandant, NATO Saveznička kopnena komanda (Izmir, Turska). Njegov poslednji vojni angažman bio je Komandujući general, Vojska Sjedinjenih Država u Evropi (Visbaden, Nemačka), od 2014. do 2017. Iz američke vojske povukao se u penziju u januaru 2018. godine.

Pratite nas na #BelgradeNATOWeek

Za više informacija

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.