Biografije

Ambasador Tomaš Šatkovski

Tomasz Szatkowski

Stalni predstavnik Republike Poljske pri NATO-u

Ambasador Tomaš Šatkovski (rođen 10. maja 1978. godine), diplomirao je na pravnom fakultetu, i završio postdiplomske studije iz oblasti nacionalne bezbednosti (Univerzitet u Varšavi) i studije rata (King’s koledž u Londonu). Takođe je završio program iz obaveštajne politike, na postdiplomskim studijama (King’s koledž u Londonu), obuku za štabne oficire (Američka pomorska postdiplomska škola u Montreju), kao i kurs programiranja odbrambene politike i strategijskog menadžmenta (Akademija odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, Šrivenam). Nosilac je stipendije Ministarstva odbrane (2004.), Američkog Stejt departmenta (2007.), Asmus Policy Entrepreneurs stipendista Nemačkog Maršalovog fonda SAD (2013.), i učesnik programa Minhenske bezbednosne konferencije, Minhenski mladi lideri (2019.).

Na visokim položajima u poljskoj administraciji (Parlament Republike Poljske, Kancelarija premijera, Ministarstvo nacionalne odbrane), odbrambenoj industriji, javnim medijima i Evropskom parlamentu, stekao je veliko iskustvo u domenu nacionalne bezbednosti, posebno politika odbrane i naoružanja i nadzora nad specijalnim službama i oblasti javnih medija.

Pre nego što je preuzeo funkciju stalnog predstavnika Republike Poljske pri NATO, u periodu 2015-2019. bio je zamenik ministra nacionalne odbrane, odgovoran između ostalog i za međunarodne poslove, organizaciju samita NATO u Varšavi 2016. godine, Strateški pregled odbrane i pregovore o jačanju američkog vojnog prisustva u Poljskoj.

Autor je brojnih publikacija o pomenutim temama, objavljenih u Poljskoj i u inostranstvu. Interesuje se za klasičnu vojnu strategiju, posebno za odnos tehnologije i strategije, obaveštajnu strategiju, odbrambenu ekonomiju, kao i za probleme koordinacije nacionalne bezbednosne politike.

Pratite nas na #BelgradeNATOWeek

Za više informacija

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.