Biografije

Erik Bratberg

Direktor evropskog programa, Karnegi zadužbina za međunarodni mir, SAD

Erik Bratberg je direktor Evropskog programa i saradnik u Karnegijevoj zadužbini za  međunarodni mir u Vašingtonu. Stručnjak je za evropsku politiku i bezbednost i transatlantske odnose. Njegova aktuelna istraživanja u Karnegiju se fokusiraju na američku spoljnu politiku prema EU i NATO-u, transatlantsku saradnju u doba konkurencije velikih sila, evropski pristup veštačkoj inteligenciji i dezinformacijama i evropske odnose sa Kinom i Azijom.

U Karnegijevu zadužbinu je prešao sa Mekejn instituta za međunarodno liderstvo na Državnom univerzitetu Arizone, gde je bio direktor za specijalne projekte i viši saradnik, na kome je sarađivao na uspostavljanju Kisindžerove stipendija.  Bratberg je prethodno bio nosilac  stipendije Ron Asmus Policy Entrepreneur Nemačkog Maršal fonda, stariji saradnik u Atlantskom savetu, pomoćnik višeg saradnika u Centru za novu američku bezbednost, Fulbrajtov stipendista u Centru za transatlantske odnose na Univerziteu Džon Hopkins SAIS, gostujući saradnik u Centru za evropske politike u Briselu, istraživač konsultant na SIPRI i Evropskom savetu za spoljne odnose i naučni saradnik na švedskom Institutu za međunarodne poslove. Takođe, ima radno iskustvo sa Akademije Folke Bernadotte i stalne misije Švedske pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Njegovi brojni članci i komentari su objavljeni u Washington Post, Financial Times, Foreign Policy, Politico, Atlantic Monthly, the National Interest, the American Interest, i South China Morning Post. Čest je stučni komentator na vodećim informativnim medijima kao što su ABC News, Al Jazeera, BBC News, Bloomberg, CNBC, CNN, Deutsche Welle, France 24, NBC News i NPR. Njegova istraživanja su objavljena u stručnim časopisima i od strane institucija kao što su Univerzitet Džon Hopkins, Centar za strateške i međunarodne studije, Nemački savet za spolljne odnose i Centar za evropske politike. Često drži predavanja na univerzitetima i tink tenkovima i svedočio je pred komitetom Evropskog parlamenta za spoljne poslove i pred Američko-kineskom komisijom za ekonomsku i bezbednosnu procenu. Član je upravnog odbora Radne grupe za transatlantsku demokratiju.

Poseduje master iz spoljno-političke službe (MSFS) sa Univerziteta Džordžtaun i master i doktorat političkih nauka sa Univerziteta u Upsali.

Pratite nas na #BelgradeNATOWeek

Za više informacija

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.