Biografije

Daniel Riđo

Oficir za medije, NATO kancelarija za medije

Danijel Rigo trenutno služi kao oficir za medije u sekciji za štampu i medije pri Odeljenju za javnu  diplomatiju u NATO sedištu u Briselu. Oblast njegove nadležnosti uključuje, između ostalog, Avganistan, južno i jugoistočno krilo NATO-a, Irak, Zapadni Balkan i Ukrajinu. Pre toga, Danijel je služio nekoliko godina kao oficir za informisanje , zadužen za NATO članice NATO partnere (uključujući Italiju, Rumuniju, Litvanija, Letonija, Estonija, Avganistan, centralno-azijske republike, Irak i Pakistan) u sekciji za angažmane pri Odeljenju za javnu diplomatiju NATO-a. Danijel se pridružio NATO sedištu u oktobru 2001. kao pripravnik u tadašnjoj kancelariji specijalnog savetnika generalnog sekretara NATO-a za pitanja Centralne i Istočne Evrope. U junu 2002. je postao oficir za informisanje u Odeljenju za javnu diplomatiju.

U ime NATO međunarodnog osoblja, Danijel je prethodno bio raspoređen u Avganistanu i Pakistanu. U Avganistanu je služio kao politički savetnik komadantu Međunarodnih snaga bezbednosti (ISAF) (oktobar 2003- februar 2004) , visokom civilnom predstavniku NATO-a u Avganistanu (mart- oktobar 2004) i kao viši politički savetnik visokom civilnom predstavniku NATO-a u Avganistanu (septembar 2008- oktobar 2009). U Pakistanu je pomagao NATO civilnom predstavniku u okviru NATO Misije za vanredne situacije (jesen 2005.)   Pre pridruživanja Atlantskom savezu Danijel je bio službenik za civilne poslove u Avganistanu u Specijalnoj misiji Ujedinjenih nacija u Avganistanu (mart 2000- septembar 2001.) Takođe, između 1996. i 1998. učestvovao je u OSCE misiji praćenja izbora u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Albaniji i Ukrajini.

Danijel je doktor pravnih nauka , doktorirao je na  Pravnom fakultetu Univerziteta u Bolonji, gde je stekao zvanje advokata. Takođe poseduje master iz međunarodnih odnosa, sa Fakulteta za pravo i diplomatiju Flečer, na Univerzitetu Tafts (Medford, MA, SAD).

Pratite nas na #BelgradeNATOWeek

Za više informacija

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.